English     French

09th - 10th November 2017

Event Program for CIF 2017



  • 2:00p.m - 6:00p.m.

    4 Hrs

    Welcoming Registrants

    Welcome and registration of guests and other participants on the Forum site.

    Wednesday, 8 November 2017

  • 8:30a.m. - 9:30a.m.

    60 min


    Registration of participants.

    Thursday, 9 November 2017

  • 9:30a.m. - 10:30a.m.

    60 min

    Solemn Opening Ceremony

    Solemn Opening Ceremony Chaired by the Prime Minister, Head of Government or his representative.

    Welcome speech from the Government Delegate to the Douala City Council,

    Address by the General Manager of the investment Promotion Agency( I.P.A),

    Speech by the Representative of the private sector,

    Speech by A representative of development partners in Cameroon,

    Speech by the Prime Minster Head of Government or his Representative.

    Thursday, 9 November 2017

  • 10:40a.m. - 1:30p.m.

    2Hrs 50mins

    Plenary Session: Building, Powering and Feeding a Digitalised Cameroon - The Search for Partners

    Presentation of Guest Speakers (o3)

    PRESENTATION by Minister of Mines, Industry and technological Development (MINMIDT) on "CAMEROON’s INDUSTRALIZATION MASTER PLAN AND BUSINESS OPPORTUNITIES IN THE TARGET SECTORS"(Agro-Industry, Metal and Steel, Pharmaceuticals, Real estate and Social Housing, Energy and Information and Technology)

    Speaker:- The Minister of Economy, Planning and Regional Development (MINEPAT).
    “Regional development as an attracting factor for Foreign Direct Investment (FDI)”.

    Speaker:- The Minister of Finance (MINFI);
    “Incentives and types of facilitations accorded to private investment in Cameroon”.

    Speaker:- The Minister of Agriculture and Rural Development (MINADER);
    “Agro Industry Investments: the stakes and opportunities in Cameroon”.

    Speaker:- The Minister of Housing and Urban Development (MINHDU);
    “Housing and Real - Estate Development: Opportunities and multiplier effects on Industrialisation".

    Speaker:- The Minister of Water and Energy (MINEE);
    “Promoting Alternative Energies for Industrial Development".

    Speaker:- The minister of Livestock, Fisheries and Animal Industry (MINEPIA);
    “Promoting sectoring as main gear to stimulate investments in the livestock's and animal industries".

    Q & A session
    Cutting of the symbolic ribbon,
    Guided Tour of exhibition stands,
    Family Photo.

    Thursday, 9 November 2017

  • 1:30p.m.– 2:30p.m.

    60 min


    Thursday, 9 November 2017

  • 2:30p.m.–4:00p.m.


    Simultaneous organization of Five (05) thematic workshops.

    Workshop No. 1:- "Review of the conditions for improving Cameroon's investment framework in a context of the necessary revitalization of regional integration: Incentives, types of facilitations accorded to enterprises and infrastructural strategies".

    Workshop No. 2:- "The stakes and challenges facing Cameroon's investment environment within the framework of the application of the Economic Partnership Agreement (EPA) with the European Union".

    Workshop No.3:- "Foreign Direct Investment (FDIs) - Industry - Economic Growth: Talks on priority sectors in the Industrialisation Master Plan (IMP)".

    Workshop No.4:- "Agro Business, the Stakes and Opportunities of Agricultural Infrastructures in Cameroon".

    Workshop No.5:- "Information and Communication Technologies and Industrial Development".

    Thursday, 9 November 2017

  • 4:00p.m. - 5:30p.m.

    90 min

    Presentation of thematic workshop deliberations and summary.

    Thursday, 9 November 2017

  • 5:30p.m. - 8:00p.m.

    2Hrs 30min

    Sponsored Cocktail.

    Thursday, 9 November 2017


  • 9:30a.m. - 10:30a.m.

    60 mins

    Presentation Of Projects.

    Presentation of Selected feasible Investment projects to financiers and Bankers by project promoters followed by discussions.

    Friday, 10 November 2017

  • 10:30a.m. - 11:00a.m.

    30 min

    Networking Coffee Break.

    Friday, 10 November 2017

  • 11:00a.m. - 1:30p.m.

    2Hrs 30mins

    Presentation Of Selected Projects

    Presentation of selected projects to by promoters,Followed by discussions (Continued).

    Friday, 10 November 2017

  • 1:30p.m. - 2:30p.m.

    60 mins


    Friday, 10 November 2017

  • 2:30p.m. - 4:30p.m.


    Presentation Of Selected Projects

    Presentation of selected projects by promoters,Followed by discussions (end).

    Friday, 10 November 2017

  • 4:30p.m. - 5:30p.m.

    30 mins

    Reading of the summary report of sessions: comments and adoption

    Friday, 10 November 2017

  • 5:30p.m. - 6:00p.m.

    30 mins

    Closing Ceremony

    Reading of the Summary Report by the Rapporteur General,

    Word of appreciation by the chair of the Board of IPA.

    Closing remarks by the Prime Minster, Head of Government or his representative.

    Friday, 10 November 2017

  • 7:30p.m

    Gala Night

    Gala Night on Invitation: "CIF 2017 Awards" Ceremony.

    Friday, 10 November 2017